UTICAJ MUZIKE NA PSIHOMOTORNI RAZVOJ DETETA

Uticaj muzike na psihomotorni razvoj deteta je zaista veliki. Slušanje muzike, pevanje, plesanje ili sviranje instrumenta povoljno utiče na celokupni razvoj deteta od najranijeg uzrasta.

-Muzika smiruje bebu i utiče na povezanost roditelja i bebe.
Čulo sluha se razvija u 25.nedelji trudnoće. Bebe kojima mama i tata recituju, pevuše ili puštaju melodije dok su još u stomaku, kasnije, kada se rode lakše se umiruju uz poznate zvukove.

-Sviranjem instrumenta razvija se AUDITIVNA PERCEPCA
Omogućite detetu muzički instrument kao igračku. Njegovom upotrebom dete razvija auditivnu percepcu ( neophodnu za kasnije čitanje i pisanje), razvija se usmeravanje i održavanje pažnje, stimuliše se diferencijacija mišića prstiju i šake i razvoj fine motorike.
Pevanje pesama utiče pozitivno na razvoj jezika (rečnika, rečenice). Učenjem pesmica napamet razvija se pamćenje, pažnja i učenje kao intelektualne funkcije.

-Ples uz muziku utiče na razvoj motorike.
Muzika podstiče fizičku aktivnost kod dece. Ples uz muziku doprinosi razvoju grube i fine motorike, koordinaciji pokreta, doživljaju ritma, pomaže pri usvajanju telesne šeme, lateralizacije, kao i u razvoju orijentacije u prostoru i vremenu.

Pomaže u socioemocionalnom razvoju. Slušanjem muzike dete uči da iskaže svoje emocije i da razume emocije drugih ljudi.

VAŽNO: RODITELJI BI TREBALO DA PEVAJU, RECITUJU SVOME DETETU, A NE DA DETE IZLAŽU UTICAJIMA TELEVIZORA, MOBILNIH TELEFONA, TABLETA, KOMPJUTERA, GLEDANJU CRTANIH FILMOVA NA ENGLESKOM JEZIKU, MUZIČKIH SPOTOVA I PESMICA SA YOUTUBE-A.