Čuvena rečenica: Mama, dosadno mi je!

MAMA, DOSADNO MI JE!

Šta da uradite sa dečijom dosadom?

Zastanite i razmislite koliko Vam se puta dete požalilo da mu je dosadno

Iako nekolicina roditelja dosadu navodi kao problem, važno je napomenuti da zaista nemate razloga za brigu, jer se upravo u dosadi krije seme imaginacije i stvaralaštva.

Šta roditelji mogu da urade sa dečijom dosadom?

Pomozite detetu da prihvati dosadu kao deo života, jer je dosada deo odrastanja  i ona u sebi krije velike mogućnosti. Vrlo je važno da detetu pružite mogućnost  da istraži i unutrašnji i spoljašnji svet – jer je to zapravo početak detetove kreativnosti.

Davanje slobodnog vremena detetu je takođe prilika da dete radi ono što voli i da razvije neku vrstu strasti koja će mu biti pokretač kasnije u životu.

Često roditelji greše pokušavajući da ,,smire“ decu stavljajući ih pred televizore, kompjutere, telefone, bombardujući ih aktivnostima za koje misle da će im trebati u skladu sa planovima koje imaju za svoje dete itd. Ono što može biti rezultat toga, je da deca nikada ne nauče da se posvete nome što vole: učenju lutaka pesmicama koje je čulo od roditelja, izgradnji dvorca od peska, kartona, pisanju pesmica itd. Ono što je važno da vi kao roditelj shvatite da upravo te situacije dečijem svetu daju smisao.

Roditelji, dajte detetu priliku da odluči šta želi da radi u slobodnom vremenu i poslušajte njihove želje. Zapamtite da to što vam se deca žale da im je dosadno, ne mora da znači da ste loš roditelj. Pružite mu šansu da odluči šta će da radi, ponudite mu pomoć, pridružite mu se u njegovim planovima i uživanje će biti obostrano. Ne zaboravite da su deca najsrećnija i najispunjenija u igrama koje sami određuju, zabavno i spontano.

Ako primetite da dete ne izražava svoje potrebe u igri, znajte da je to najčešće jer je bilo previše izloženo planiranju odraslih, ili npr. zabavi pred ekranom.

Šta ako ipak čujete: Mama, dosadno mi je?

Zastanite u onome što radite i usmerite se na dete na nekoliko minuta. Slušajte ga. Uz vašu pažnju dete će samo otkriti šta zapravo želi i samo se usmeriti u svojoj aktivnosti. Ako dete ne izabere neku drugu aktivnost, razmotrite mogućnost da dete jednostavno želi biti sa vama neko vreme

Mnoga deca koja se teško usmeravaju i biraju igru, zapravo trebaju više roditeljske prisutnosti.  Zato treba ponuditi detetu da bude uz nas u onome što radimo na način koji to može. Tek kada je dete dobilo pažnju i dozu ljubavi koja mu je potrebna, možemo se vratiti na pitanje “što raditi?” Imajte na umu da većina dece sama može osmisliti mnoge aktivnosti, ali svi će još uvek trebati pponeki savet odrasle osobe.