Kako da podstaknete kreativno pisanje kod Vašeg deteta?

Važno je da znate da je jezičko izražavanje od presudne važnosti i za kasniji uspjeh u karijeri jer ono ne staje sa završetkom školovanja. Jezičko izražavanje je potrebno u svakodnevnoj komunikaciji i osnova je brojnim kreativnim zanimanjima.

Ukoliko primetite da Vaše dete  zaista ima potencijala, obratite pažnju na to da mu stvorite uslove uz koje će ostvariti svoj maksimum i napraviti maleni korak za svoju budućnost.

Navodimo vam nekoliko primera kako Vi možete da podstaknete kreativno pisanje kod Vašeg deteta.

Čitajte detetu knjige različitih žanrova

 

Čitanje knjiga je zapravo najefikasniji način za bogaćenje rečnika, za uspešno jezično izražavanje, kako pisano, tako i usmeno, Ponudite svom detetu  i one knjige i slikovnice koje nisu deo lektire.

Vi najbolje znate što vaše dete voli, a šta ne, šta bi ga moglo zanimati i slično. Čitajte mu poneku priču pre spavanja ili barem zajedno prođite nekoliko stranica lektire, ali ne dozvolite da čitate sve umesto njega.

Zapamtite,  ljubav prema čitanju i pisanju stvara se upravo u roditeljskom domu.

Stvorite za dete čarobni kutak za pisanje

Da bi dete zaista moglo pokazati svoju kreativnost u pisanju, potrebno je da za to ima primeren kutak u kojem se oseća sigurno i inspirirano. Čak i ako dete nema svoju sobu, takav se kutak može urediti u bilo kom delu stana.

Najvažnije je da dete ima udobnu stolicu i sto za pisanje, kao i potreban pribor. Budite kreativni.

Neka pisanje bude igra

 

Deca najradije uče putem igre jer tada nisu ni svesna da uče. Neće svako dete biti oduševljeno zadacima koji ne ulaze u školske obaveze, ali su svakako potrebni. Treba imati na umu da moraju biti kreativni i da ih dete zaista mora doživeti kao igru.

Zadajte detetu određene likove ili situaciju koju dete mora samo razrešiti i osmisliti dalji tok priče. Osim toga, praksa pokazuje da deca vole menjati tok već poznatih priča pa mu možete zadati da promeni kraj „Pepeljuge“ ili doda nove likove.

Posećujte knjižare i kreativne radionice

Ima li boljeg mesta za razvoj ljubavi prema knjigama i pisanju od knjižara? Teško. To je svet koji će itekako podstaći interes za knjige i pokazati im kako one zaista žive.

Takođe posećujte kreativne radionice namenjene određenom uzrastu. Kreativne radionice mogu biti od izuzetne važnosti za razvijanje kreativnosti kod Vašeg deteta.