Kada detetu treba reći da Deda Mraz ne postoji?

Verovatno ste se više puta zapitali kada detetu treba reći da Deda Mraz ne postoji?

Odgovor je prilično jednostavan – nikada. Zašto?

Zato što je laž o Deda Mrazu je ustvari najsavršenija laž na svetu i deo srećnog detinjstva svakog deteta.

Zapravo, kada malo bolje razmislimo to ustvari  nije laž, već ozbiljan rodteljski zadatak, koji svaki roditelj ispunjava sa ljubavlju do neba.

Setite se samo koliko ste puta slušali želje vašeg deteta, kupovali brižljivo poklone, sakrivali paketiće po kući, izmišljali telefonske razgovore sa Deda Mrazom, prenosili nepostojeće poruke, pisali pisma Deda Mrazu? To je nešto čega će se Vaše dete zauvek sećati.

Ali onda se dešava taj momenat kada se kod dece budi sumnja, kada počinju da postavljaju pitanja i kada zapravo počinju da napuštaju svet mašte i usmeravaju se na ono što je konkretno i opipljivo.

Kako reći istinu o Deda Mrazu na prihvatljiv i primeren način?

Način koji bi bio prikladan da saopštite to detetu, je da on zapravo ne postoji kao stvarna osoba koja živi na Severnom polu, već postoji kao simbol ljubavi, velikodušnosti i darivanja, naročito dece i siromašnih. Takođe možete raći da Deda Mraz preko mama, tata, baka, deka i drugih odraslih osoba prenosi radost, veselje i božićni duh deci širom sveta.

Naravno, postoje i roditelji kojima je neprihvatljiva činjenica možda nepotrebnog laganja deteta o postojanju Deda Mraza.

Određeni psiholozi smatraju da to nije nešto zbog čega će dete biti nesretno u budućnosti i napominju da se detetu može objasniti da su božićni pokloni zapravo mala iznenađenja koja stavljamo pod bor kako bismo razveselili svoje bližnje.