Zašto je igra sa bebom važna?

Zašto je igra sa bebom važna ?
Postoji mnogo jednostavnih igrica koje možete igrati sa bebom,a koje podstiču razvoj njenog mozga.Ujedno predstavljaju početak intelektualnog I fizičkog učenja.Kroz igru bebe saznaju svet koji ih okružuje.
Mnoge studije ukazuju da bebe koje su stimulisane brže napreduju u razvoju I ranije postaju samostalne,imaju izoštrenija čula,bolju koordinaciju mišića,sigurnija su u sebe.
Bebe vole da posmatraju izraze lica
Postavite bebu licem prema sebi i pokazujte joj različite izraze lica(širok osmeh,otvorena usta,namigujte,isplazite jezik…)tom prilikom možete ispuštati smešne zvukove,pričati visokim ili niskim tonom,šaputati.Ponavljajte I zvukove koje beba pravi.
Omiljena igračka-ukrasni papir za pakovanje poklona
On divno reflektuje svetlost,sjaji I šuška.Mpžete zapakovati neku igračku I dati bebi da odmota,cepa,gužva.
Omogućite bebi da se vidi u ogledalu
Neki roditelji postavljaju ogledalo pored bebinog krevetića ili stola za presvlačenje kako bi se mogla gledati i brbljati sama sa sobom.Možete se I vi gledari u ogledalo zajedno za bebom,mašite joj,osmehujte se.
Balone vole sva deca
Bacajte balon ispred bebe ili joj stavite u ruku.Bebe vole i balončiće od sapunice.Duvajte ih.Uvek se ozare kada ih vide.Za koje god se balone odlučili,pružate bebi pdličnu vežbu ruku,oka,glave.
Stavite igračku na navijanje,pored ili iza bebine glave
Proverite da li beba traži izvor zvuka.
Vežbajte bebu da dohvati igračke
Preko kreverića vežite traku u dosegu njenih ručica.Okačite na levu I desnu stranu dve različite igračke,pomozite bebi da prvo sa jednom pa sa drugom ručicom dohvati igračku koju vidi.Ovu vežbu možete raditi već od trećeg meseca.
Učite bebu da drži predmete
Najbolje će biti da uzmete male igračke koje mogu stati u njenu ručicu.Položite igračku,a zatim golicajte unutrašnju stranu dlana kako biste potstakli prstiće da se zatvore oko igračke.
Dajte bebi kutiju,malu plastičnu bocu ili bilo šta što se otvara i zatvara
Možete u kutiju staviti neki zanmljiv predmet, napuniti je pasuljem,pirinčem ili nekim zrnevljem.Dajte bebi da je trese i pravi zvuku,uživaće u raznim zvucima koje proizvodi.
Napunite praznu kartonsku kutiju trakama mekog papira,nekog platna,lopticama od platna
Beba će obožavati da ih izvlači.Pipajući predmete raznog materijala upoznaje svet oko sebe I razvija čula.