Šta sve može moja beba?

 

Šta sve može moja beba?

Beba od godinu dana može mnogo toga. Pustite je da istražuje svet oko sebe i da vam pokaže šta sve može.

Nemojte razmišljati o flekama od hrane na odeći, već joj slobodno dajte da jede sama, rukicama, ona će u tome uživati a fleke će se lako oprati. Obožavaće da istražuje nove teksture hrane rukicama i ustima.

U ovom periodu beba počinje da se podiže u stojeći položaj. Budite pored nje i pružite joj podršku. Možete na krevet ili na sto da stavite njenu igračku kako bi beba imala stimulaciju za ustajanje. Uživaće ako joj pustite muziku i pustite je da uz nju poskakuje. Igrajte se loptom sa bebom. Gurnite loptu ka njoj a ona će uz vašu pomoć da je gurne nazad, ili će je možda podići da je baci, zbog toga bolje izaberite manje i mekše lopte.

Ne morate kupovati skupe igračke, dajte joj kutiju i štipaljke i ona će ih iznova i iznova ubacivati i izbacivati. Bebe vole da koriste razne predmete kako bi pravile buku. Dajte joj dve kocke da udara jednu od drugu, zvečke koje može da trese ili varjače kojima može da udara po stolu ili nekim kutijama. Napravite joj veliku kutiju u koju može lako da uđe i da izađe, kada ona to radi stalno pričajte sa njom.

Govorite bebi ćao kada ulazite i izlazite iz sobe. Pomozite joj da maše kada je neko drugi pozdravlja.

Dopustite joj da vidi kako njenu omiljenu igračku sakrivate pod ćebe. Ukoliko ne uspeva da je pronađe sledeći put ga samo delimično pokrite. Pomozite joj da pronađe predmet.

Kada vas beba mazi po licu, imenujte delove lice dodirivajući njen nosić, usta, oči… pričajte sa bebom polako, koristite jednostavne rečenice kako bi vas što bolje razumela. Svaku reč koju beba izgovori, ponovite za njom.

Nova mesta i novi ljudi mogu biti prijatni ali i zastrašujući za bebu. Pustite je da prati i posmatra nove ljude oko sebe. Ona će vam sama staviti do znanja da se spremna za bliži kontakt sa njima.