Rana stimulacija razvoja Prethodna strana Reedukacija psihomotorike Sledeća strana Dijagnostika poremećaja

Rana stimulacija razvoja

Rana stimulacija razvoja je program namenjen deci do 3 godine. Stimulacija polazi od principa da rani razvoj utiče na sve kasnije etape razvoja. Razvoj određenih funkcija i ponašanja odvija se uvek istim, nepromenjenim redosledom. Uredan razvoj deteta podrazumeva sazrevanje određene funkcije u adekvatnom vremenskom okviru. Veliki broj istrazivača je potvrdio da su prve godine života najvažnije, jer se u tom periodu razvija fina i gruba motorika.

Značaj rane stimulacije razvoja

Rana stimulacija razvoja je izuzetno bitna, jer nedostatak stimulacije može dovesti do umanjenja bioloških osnova za razvoj sposobnosti koje se neće razviti u punom obimu. Zbog toga je u ovom „kritičnom periodu“ potrebno da se dete stimuliše na najbolji mogući način.

Rana stimulacija razvoja je usmerena na razvoj: fine i grube motorike, ravnoteže, mišljenja, govora, koordinacije, ritma.
Navedene sposobnosti predstavljaju osnovu za kasnije učenje, čitanje, pisanje matematičke operacije, komunikaciju…

Ako se neki segmenti govorno – jezičkog razvoja ne pojave u određenom periodu, može doći do problema. Ti problemi se pojavljuju u vidu disharmoničnog razvoja i dete počinje da pati. ne ume da se pravilno i adekvatno izrazi, dešava se da je nezadovoljno, a ponekad i agresivno.

Zato ne treba slušati savete poput onih da treba sačekati da dete napuni određeni broj godina, da biste se javili logopedu. Čekanje nikako ne ide u korist detetu.

 

Pozovite nas